27 Ocak 2016 Çarşamba

- NAZAN BEKİROĞLU -

Adım ne Yusuf ne Züleyha, Bu kuyuda yeniyim, Kuyu serin, Kuyu yüreğimden de derin...


Sevgili Nazan Bekiroğlu'nun "Nar Ağacı" adlı kitabından aldım blog ismimi. Kitabı güzel olduğu kadar ismini de çok beğenmiş olmam lazım ki hemen blog adı yaptım.
Nazan Bekiroğlu doğduğu tarih (3 Mayıs 1957) şiir ve hikayelerinde hep yer almıştır. Trabzon'da doğan Bekiroğlu edebiyata ilgi duyan ailenin en küçüğüydü. Mamafih babası da 'hedef' adlı mahalli bir gazetenin sahibiydi.Güzele ilgi duyduran da babasıdır. Altı yaşına kadar oturdukları "konak yavrusu" denilebilecek kadar büyük evde yaşadı. 'Çini dolap tutamakları, billur kapı kolları, vitraylardan süzülen o efsunlu hava kapı yanında açan filbahri çiçekleri, taş duvarlardan fışkıran yabani incir dalı, kocaman halının dibine düşen san ikindi güneşi, geceleri yatağa uzanan dalga sesleri ve bu seslerle karışan martı çığlıkları.' şeklinde betimlemişti burayı. Bütün bunlar çocukken oluşan edebi temelini ortaya atmıştı.
On dört yaşında babasını kaybetmesinin yanı sıra ailenin sosyal ve ekonomik rengi değişir. Konaktan apartmana geçen aile yazarın içe dönük, ruhunun yanında duyarlılığı da oluşmuştu. Yazar 'İçimde Bir Sızı Var' hikayesinin kahramanı sevgili babası olmuştur. İlk ve orta tahsilini Trabzon'da yaparak Erzurum'a gitti ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Ailesinden uzak bir öğrencilik hayatı geçirmesi onun fikir ve bakış açılarını genişletti. Anadolu'yu ve oradaki insanları tanımasında rol oynadı. 


Öğrencilik yıllarında Halk edebiyatı ve Orta Asya estetiğinin peşindeydi. Bunları hikayelerinde yer verdi. Sanatkar ve akademik kişiliğinin ortaya çıkışında sevgili hocası Orhan Okay yardımcı oldu. Kendi ifadesi ile kendini keşfi mezuniyet sonrası yıllarında başlar.1979 yılında apartmandan tekrar eski, müstakil ve bahçeli bir eve taşınırlar. Böylece yazarın ruhu bu eve gelmesiyle birlikte tekrar canlanır. Dört yıl lise öğretmenliği yaptıktan sonra Karadeniz Teknik üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak girdi. Orhan Okay yönetiminde sürdürdüğü Halide Edip Adıvar'ın Romanlarının Teknik açıdan Tahlili konulu doktorasını tamamladı. Aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Şair Nigar Hanım eseriyle doçent oldu. 
İlk kitabı olan Nun Masalları'nı 1997 yılında yayımladı. Nun masalları 14 hikayeden oluşmaktadır. Beşir Ayvazoğlu Nun Masalları'na : "Bir manzarayı tül perdelerin ardından seyrettiğinizi düşünün! Bununla beraber, tülleri aradan kaldırdığınızda, gösterilen dünyanın gerçekçiliğinden şüphe edilemeyeceğini hissediyorsunuz." der. 

Nazan Bekiroğlu çeşitli dergilerde, çok sayıda bilimsel makalelerde, deneme ve öyküleri yayımlanmıştır. Şu anda Zaman Gazetesinde Kültür-Sanat sayfasında köşe yazıları yayımlamaktadır. Aynı zamanda iki çocuk annesidir. 
Nazan Bekiroğlu hikayesi yazmasının yanı sıra aynı zamanda da bir şairdir. Şairin günlük hayatından, ev işi görürken içinden gelen resim yapma ve şiir söyleme merakından da izdüşümler vardır. 

Bir kadeh daha şiir içsem... Körkütük şair olsam... Hangi mısraya sığar ki sevdam?



Blog ismimi aldığım Nar Ağacı romanındaysa Balkan Savaşları'ndan l. Dünya Savaşı'na kadar geçen zamanda Tebriz'li bir genç adamın ülkede yaşadığı üç sevdayı ve aşklarından sonuncusu olan Trabzon'lu genç kızla tanışmadan önceki hayatını anlatır. Yazarın aile köklerinden izler taşır.

Kaynakça:
Nazan Bekiroğlu Vikipedi,
Nazan Bekiroğlu Twitter,
Zaman Gazetesi ,
Nar Ağacı Romanı.

Merve YILDIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder